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Introduction 
The NERC Compliance department (Compliance) worked with the MOD A standard drafting team (SDT) to review 
the proposed standard MOD-001-2. The purpose of the review was to discuss the requirements of the proposed 
standard to obtain an understanding of its intended purpose and the evidence necessary to support compliance. 
The purpose of this document is to address specific questions posed by the MOD A SDT in order to aid in the 
drafting of the requirements and provide a level of understanding regarding evidentiary support necessary to 
demonstrate compliance.  
 
While all compliance evaluations require levels of auditor judgment, participating in these reviews allows 
Compliance to develop training and approaches to support a high level of consistency in audits conducted by the 
Regional Entities. The following questions and answers are intended to assist the SDT in further refining the 
standard and to serve as a resource in the development of training for auditors. 
 
MOD-001-2 Questions 
 
Question 1 
In Requirements R1, R2, R3, and R4, what is meant by “current” practices and methodologies in determining 
various values and what will an auditor need to see to meet the compliance aspects of the requirements? 
 
Compliance Response to Question 1 
With regards to “current” practices, the auditor will focus on the last determined value for each requirement and 
the method the entity used to determine that value. The auditor may also ask for a forward looking demonstration 
of the value to determine that the registered entity follows its methodology to determine the given value.  
 
 
Question 2 
How will an auditor verify whether a Transmission Operator determines TFC or TTC values (R1) or that a 
Transmission Service Provider determines AFC or ATC values (R2)?   
 
Compliance Response to Question 2 
Although a registered entity may meet the registration criteria to be registered as a Transmission Operator, there 
are instances where that Transmission Operator does not determine TFC or TTC values. Similarly, a registered entity 
may meet the registration criteria to be registered as a Transmission Service Provider, there are instances where 
that Transmission Service Provider does not determine AFC or ATC. In these instances, as the registered entity does 
not determine these values, it would therefore not be unable to fulfill the requirements.  
 
An auditor will first come to an understanding of how the entity operates and whether they determine TFC or TTC. 
In the event that it is clear to the auditor that the entity does not determine TFC or TTC, this will be sufficient 
evidence for the auditor that the appropriate requirements are not applicable to that entity. In the event that it is 
less clear, the auditor will look to see whether the entity operates facilities that are used by a Transmission Service 
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Provider for transmission service or a monitored path or Flowgate elements to establish whether the requirement 
is applicable. If questions remain after this verification, the auditor could look to neighboring entities for 
confirmation. 
 
Question 3 
Originally, the MOD A ad hoc group included clauses within Requirements R3 and R4 for those registered entities 
that do not determine CBM or TRM to state that within its CBMID or TRMID. In consideration of comments, the SDT 
removed that language as it met the Paragraph 81 criteria of an administrative burden. Therefore, how will an 
auditor verify that those registered entities do not determine CBM or TRM? 
 
Compliance Response to Question 3 
An auditor will be looking for an attestation that the registered entity does not determine CBM (R3) or TRM (R4) 
and may further look into the registered entity’s ATC equations for previous determined values to see that CBM or 
TRM values are not determined.  
 
This approach to compliance assessment is supported in FERC Order 729 at P 298, FERC stated, “though MOD-004-1 
[CBM] is not as explicit with regard to its applicability, we believe that its applicability is implicitly reserved to those 
entities that maintain capacity benefit margin. Thus, it does not appear that Entergy, or any other entity, would be 
in violation of MOD-004-1 [CBM] or MOD-008-1 [TRM] if it does not maintain transmission reliability margin or 
capacity benefit margin.” 
 
Conclusion 
Following final approval of the Reliability Standard, Compliance will develop the final Reliability Standards Auditor 
Worksheet (RSAW) and associated training. Attachment A represents the version of the proposed standard 
requirements referenced in this document. 
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