Consideration of Comments on 1st draft of PRC-002-2 — Project 2007-11

General Questions

17. Do you agree with the implementation plan as proposed by the SDT?  If no, provide a plan that would be acceptable to you and provide rationale.

Summary Consideration:  
	Organization
	Yes or No
	Question 17 Comment

	Northeast Power Coordinating Council
	No
	Under the section Effective Dates for PRC-002-2 Requirements R1 through R11, the first section reads:  "1.  The first day of the first calendar quarter four years after applicable Regulatory Approval, or in those jurisdictions where no regulatory approval is required, the first day of the first calendar quarter two years after Board of Trustees adoption:"  For consistency the latter should be changed to four years after Board of Trustees adoption.  As written, the timelines are not only inconsistent, but two years is too aggressive a time frame for what is required, in particular considering that Board of Trustees adoption precedes regulatory approval. 

	Response:

	IRC Standards Review Committee
	No
	The Implementation schedule for R1 - R11 is not clear. It seems as if a logical schedule would be that all entities be 50% compliant within 2 years and 100% compliant within 4 years. Yet as written it seems to obligate non-regulated entities to be compliant within 2 years while regulated entities have 4 years. Similarly for R12 & R13, the schedule gives regulated entities 18 months to comply but only 3 months for non-regulated entities.

	Response:

	SPP System Protection and Control Working Group
	Yes
	1) Please clarify the effective dates section stating when each entity needs to be 50% and 100% compliant respectively. 

	Response:

	Members of the WECC Disturbance Monitoring Work Group
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:

	Southern Company - Transmission
	Yes
	Southern Company supports the comments submitted by the SERC PCS for this question.

	Response:

	SERC Engineering Committee Planning Standards Subcommittee
	Yes
	

	SERC Protection and Controls Sub-committee 
	Yes
	There appears to be a typo on the first bullet under Requirements R5.1 "Effective Date"  four years should be two years.  Also a typo under Requirements R12 and R13 where "eighteen months" was left out in the second part of the sentence. This needs to be clarified. 

	Response:

	PacifiCorp
	Yes
	The time allowed in the draft standard appears acceptable.

	Response:

	Dominion
	Yes
	We suggest revising the language in section 5 first bullet for R1 through R11 to read: The first day of the first calendar quarter two years after applicable Regulatory Approval, or in those jurisdictions where no regulatory approval is required each Responsible Entity shall be at least 50% compliant within two years and 100% compliant within four years. Correct a typo error on the first bullet under requirement R5.1 Effective Date four years should be  two years. Correct an omission error under Requirements R12 and R13 where eighteen months was left out in the second part of the sentence.  

	Response:

	Bonneville Power Administration
	No
	It's too fast for a 3 year budget cycle entity.

	Response:

	FirstEnergy
	Yes
	Although we agree with the implementation plan, there seems to be a typographical error in the 1st bullet under the "Effective Date" section 5 of the standard: "four years" should be changed to "two years".

	Response:

	Florida Power & Light
	No
	From an audit standpoint the statement Each Responsible Entity shall be at least 50% compliant on monitored equipment would seem to be very difficult standard to meet or defend during on audit.  Perhaps a better yardstick could be developed for improved audit ability. The overall four year requirement for 100% compliance and 50% compliance in 2 years will place an extremely high burden on many companies especially with nuclear assets.  Two years is not enough time to budget design and install a DME into a nuclear facility.  How can 50% compliance be met in two years?  As seen in the last two years, most manufacturers are unable to keep up with industry demand. Therefore, the ability of the DME manufactures to meet the manufacture volume requirements is also unknown.  Six years overall time frame is much more realistic for an implementation plan. GPS equipment synchronization is possible for all existing DMEs that I am aware of; however, some testing indicates that not all equipment can internally use this signal and actually time stamp to the required accuracy.  Perhaps for older equipment, the requirement for accurate GPS time synchronization would be sufficient for the purpose of this standard.  Older equipment should be allowed to be used during the transitional period without risk of an audit finding for not meeting a +2 millisecond time accuracy requirement. If you have equipment that cannot meet the +_ 2 millisecond requirement, this may result in an unintended consequence that will force companies to remove equipment from their DME list. Older DME equipment do not provide for long term storage.  Requiring retrieval or local storage is only possible if the need for data is known soon enough to download and store locally.  This would put almost everyone at risk for an audit finding for missing data.  One of the primary reasons for replacing DMEs may be due to the 10 day retrieve ability requirement.  It seems that timing of this requirement puts the cart before the horse and would seem entirely unrealistic to implement this requirement before the equipment is in place to provide the storage function. Again, if you have equipment that cannot meet the +_ 2 millisecond requirement, this may result in an unintended consequence that will force companies to remove equipment from their DME list.

	Response:

	Los Angeles Department of Water & Power
	
	

	MRO NERC Standards Review Subcommittee
	Yes
	

	PG&E System Protection 
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.  Also, how would this implementation plan affect the PRC-018 application? 

	Response:

	US Bureau of Reclamation
	No
	As I have mentioned in tems 2 & 5 above, generator capacities (500MVA/unit and 1500MVA/plant) are too large. This will not help over-all post-disturbance analysis. These values should be 20MVA/unit and 75MVA/plant.

	Response:

	NERC
	No
	Effective Date R12-R13For consistency, the first bullet under Effective Dates should read:The first day of the first calendar quarter two years after applicable Regulatory Approval, or in those jurisdictions where no regulatory approval is required, the first day of the first calendar quarter two years after Board of Trustees adoption:

	Response:

	TransAlta
	
	

	Grant County PUD
	Yes
	

	NYISO
	Yes
	

	Tri-State Generation and Transmission Association
	No
	Effective dates for 50% and 100% compliance are given.  The dates are the same unless no regulatory approval is required.  Should the date for 50% compliance be two years after the "applicable Regulatory Approval" instead of also four years?

	Response:

	Cowlitz County PUD
	Yes
	Question 17 Comments: This standard as written will not apply to Cowlitz and therefore will not present a burden.

	Response:

	Portland General Electric
	
	The following comments are those filed by the DMWG which we are filing in support: The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:

	Progress Energy Florida
	Yes
	

	Puget Sound Energy
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:

	Schneider Electric
	Yes
	

	Independent Electricity System Operator
	Yes
	

	American Electric Power
	Yes
	

	NextEra Energy Resources (formerly FPL Energy)
	No
	The phased-in approach presented in the Implementation Plan for compliance seem to be unnecessarily restrictive.  Issues such as obtaining outages, acquisition of equipment, &/or obtaining personnel necessary to install/replace recording equipment can be difficult and time consuming.  It is recommended that rather than the phased-in approach, set a timeframe for completion at a more reasonable five (5) year level regardless of whether there is existing equipment or not.

	Response:

	National Grid
	
	

	Manitoba Hydro
	Yes
	

	Exelon Generation LLC
	No
	1. Effective date: What does 50% compliant means for a registered Generation Owner (GO) like Exelon that has multiple sites with each site consisting of a single or multiple units? In our case, some units may require DDRs while others may not.  Does 50% compliance within two years means 50% of the units in the fleet have to be compliant within two years or does 50% compliant within two years means 50% of the required parameters/quantities to be monitored should be available within two years?   We are trying to understand for Generation Owners,  does 50% compliance apply to a unit or to a site or to registered GO as a whole?   Please clarify. 2. Effective date: PRC-018-1 had a Requirement of 75% compliant within 3 years.  Has that Requirement been dropped by PRC-002-2-3. Effective date: Requirement R12 and R13 This needs to be clarified that these effective dates are applicable to the already installed DME equipment for which GO/TO is taking or intends to take credit for meeting the requirements of this standard.  These dates are not applicable to the new equipment.  New equipment is allowed to be installed within 2 to 4 years of Regulatory approval.  So installing synchronizing capability within 18 months of Regulatory approval, when equipment is not even installed yet, does not make sense. 

	Response:

	NV Energy
	Yes
	

	DTE Energy/Detroit Edison
	No
	DME installation at generating stations are dependent on outage schedules.  Suggest increasing compliance requirements to 50% at three years and 100% at five years.

	Response:

	Wisconsin Electric
	
	

	ITC Transmission, METC
	No
	In the effective dates for Requirements R1 through R11, the Item 1. time frame of "four years" contradicts the Item 2. time frame "two years".

	Response:

	City of Tallahassee (TAL)
	Yes
	

	PHI (PEPCO Holdings Inc.)
	Yes
	

	NV Energy (fka Sierra Pacific Resources)
	Yes
	

	Salt River Project
	
	

	Pacific Northwest National Laboratory
	
	

	Progress Energy Carolina, Inc.
	No
	Some region requirements developed under current PRC-002-1 are closer to where NERC is moving than with other regions. Current PRC-018-1 is underway with TO & GO implementation to meet those region requirements today. For PEC, May 2009 is the first 50% effective date per PRC-018-1. PEC believes that under these circumstances that NERC should address this unique situation now and not wait until PRC-002-2 approval. Compliance related to PRC-018-1 should be deferred until approval of PRC-002-2. 

	Response:

	Hydro-Québec TransEnergie (HQT)
	No
	Under the section Effective Dates for PRC-002-2 Requirements R1 through R11, the first section reads:  "1.  The first day of the first calendar quarter four years after applicable Regulatory Approval, or in those jurisdictions where no regulatory approval is required, the first day of the first calendar quarter two years after Board of Trustees adoption:"  For consistency the latter should be changed to four years after Board of Trustees adoption.  As written, the timelines are not only inconsistent, but two years is too aggressive a time frame for what is required, in particular considering that Board of Trustees adoption precedes regulatory approval.

	Response:

	Brazos Electric Power Cooperative, Inc.
	
	

	WECC
	
	

	Entergy Services, Inc
	Yes
	

	Northeast Utilities
	No
	Under the section Effective Dates for PRC-002-2 Requirements R1 through R11, the first section reads:  "1.  The first day of the first calendar quarter four years after applicable Regulatory Approval, or in those jurisdictions where no regulatory approval is required, the first day of the first calendar quarter two years after Board of Trustees adoption:"  Two years versus four years is inconsistent.

	Response:

	San Diego Gas and Electric Co.
	Yes
	

	New York Independent System Operator
	
	

	E.ON U.S.
	
	

	Arizona Public Service Co.
	
	

	JEA
	Yes
	

	Tucson Electric Power
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:

	Alberta Electric System Operator
	No
	The AESO supports the IRC SRC comments.

	Response:

	Beckwith Electric Co
	Yes
	

	Duke Energy
	Yes
	Regarding the effective dates for Requirements R1 through R11, we question the effective date for 50% compliance - shouldn't it be something less than four years?  Four years is the timeframe for 100% compliance.

	Response:

	CenterPoint Energy
	
	

	Xcel Energy
	No
	Paragraph 1 of the Implementation Plan appears to be written incorrectly.  It says that 50% of R1 - R11 have to be completed in 4 years for following regulatory approval but within 2 years after BOT approval where regulatory approval is not required.  Paragraph 2 then says that 100% of R1 - R11 has to be completed in 4 years.  We assume the intent is for 50% of R1-R11 to be completed in 2 years, following regulatory approval, not 4 years.

	Response:

	Utility System Efficiencies, Inc.
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:

	British Columbia Transmission Corporation
	
	

	Kansas City Power & Light
	Yes
	

	PNM
	
	The Effective date information is unclear for the 50% and 100% compliance requirements.

	Response:


2

