
 

Appendix 1 

Interpretation of CIP-002-5.1, Requirement R1, Attachment 1, Criterion 2.1 

Requirement Number and Text of Requirement 

CIP-002-5.1, Requirement R1 

R1.  Each Responsible Entity shall implement a process that considers each of the following 
assets for purposes of parts 1.1 through 1.3: 

i. Control Centers and backup Control Centers; 
ii. Transmission stations and substations; 

iii. Generation resources; 
iv. Systems and facilities critical to system restoration, including Blackstart Resources 

and Cranking Paths and initial switching requirements; 
v. Special Protection Systems that support the reliable operation of the Bulk Electric 

System; and 
vi. For Distribution Providers, Protection Systems specified in Applicability section 

4.2.1 above. 

1.1. Identify each of the high impact BES Cyber Systems according to Attachment 1, Section 
1, if any, at each asset; 

1.2. Identify each of the medium impact BES Cyber Systems according to Attachment 1, 
Section 2, if any, at each asset; and 

1.3. Identify each asset that contains a low impact BES Cyber System according to 
Attachment 1, Section 3, if any (a discrete list of low impact BES Cyber Systems is not 
required). 

Attachment 1, Criterion 2.1 

2. Medium Impact Rating (M) 

Each BES Cyber System, not included in Section 1 above, associated with any of the 
following: 

2.1. Commissioned generation, by each group of generating units at a single plant location, 
with an aggregate highest rated net Real Power capability of the preceding 12 calendar 
months equal to or exceeding 1500 MW in a single Interconnection. For each group of 
generating units, the only BES Cyber Systems that meet this criterion are those shared 
BES Cyber Systems that could, within 15 minutes, adversely impact the reliable 
operation of any combination of units that in aggregate equal or exceed 1500 MW in a 
single Interconnection. 



 

Questions 

Energy Sector Security Consortium, Inc. (EnergySec) submitted a Request for Interpretation 
(RFI) seeking clarification of Criterion 2.1 of Attachment 1 in Reliability Standard CIP-002-5.1 
regarding the use of the phrase “shared BES Cyber Systems.”  

The Interpretation Drafting Team identified the following questions in the RFI: 

1. Whether the phrase “shared BES Cyber Systems” means that the evaluation for Criterion 
2.1 shall be performed individually for each discrete BES Cyber System at a single plant 
location, or collectively for groups of BES Cyber Systems? 

2. Whether the phrase “shared BES Cyber Systems” refers to discrete BES Cyber Systems 
that are shared by multiple units, or groups of BES Cyber Systems that could collectively 
impact multiple units? 

3. If the phrase applies collectively to groups of BES Cyber Systems, what criteria should be 
used to determine which BES Cyber Systems should be grouped for collective 
evaluation? 

Responses 

Question 1: Whether the phrase “shared BES Cyber Systems,” means that the 
evaluation for Criterion 2.1 shall be performed individually for each discrete BES 
Cyber System at a single plant location, or collectively for groups of BES Cyber 
Systems? 

The evaluation as to whether a BES Cyber System is shared should be performed individually for 
each discrete BES Cyber System. In the standard language of CIP-002-5.1, there is no reference 
to or obligation to group BES Cyber Systems. Requirement R1, part 1.2 states “Identify each of 
the medium impact BES Cyber Systems according to Attachment 1, Section 2…” Further, the 
preamble of Section 2 of CIP-002-5.1 Attachment 1 states “Each BES Cyber System…associated 
with any of the following [criteria].” (emphasis added) 
 
Additionally, the Background section of CIP-002-5.1 states that “[i]t is left up to the Responsible 
Entity to determine the level of granularity at which to identify a BES Cyber System within the 
qualifications in the definition of BES Cyber System.” The Background section also provides: 
 

The Responsible Entity should take into consideration the operational 
environment and scope of management when defining the BES Cyber System 
boundary in order to maximize efficiency in secure operations. Defining the 
boundary too tightly may result in redundant paperwork and authorizations, 
while defining the boundary too broadly could make the secure operation of the 
BES Cyber System difficult to monitor and assess. 



 

Question 2: Whether the phrase “shared BES Cyber Systems” refers to discrete BES 
Cyber Systems that are shared by multiple units, or groups of BES Cyber Systems 
that could collectively impact multiple units? 

The phrase “shared BES Cyber Systems” refers to discrete BES Cyber Systems that are shared by 
multiple generation units. 

The use of the term “shared” is also clarified in the NERC Frequently Asked Questions (FAQ) 
document issued by NERC Compliance to support implementation of the CIP Reliability 
Standards. FAQ #49 provides: 

Shared BES Cyber Systems are those that are associated with any combination of units 
in a single Interconnection, as referenced in CIP-002-5.1, Attachment 1, impact rating 
criteria 2.1 and 2.2. For criterion 2.1 “BES Cyber Systems that could, within 15 minutes, 
adversely impact the reliable operation of any combination of units that in aggregate 
equal or exceed 1500 MW in a single Interconnection.” For criterion 2.2: “BES Cyber 
Systems that could, within 15 minutes, adversely impact the reliable operation of any 
combination of resources that in aggregate equal or exceed 1000 MVAR. Also refer to 
the Lesson Learned for CIP-002-5.1 Requirement R1: Impact Rating of Generation 
Resource Shared BES Cyber Systems for further information and examples. 

Question 3: If the phrase applies collectively to groups of BES Cyber Systems, what 
criteria should be used to determine which BES Cyber Systems should be grouped 
for collective evaluation? 

The phrase applies to each discrete BES Cyber System. 

 


